Vážení zákazníci. Radi by sme Vás informovali, že z dôvodu čerpania dovolenky od 24. júla 2024 do 28. júla 2024 budú Vaše objednávky a dotazy vybavované až 29. júla 2024. Za pochopenie ďakujeme. Tím EDENPharma 

Kedy postačí krém na kŕčové žily a ako s nimi bojovať?

Kŕčové žily a ťažkosti, ktoré spôsobujú, postihujú čoraz väčšie množstvo populácie. Krém na kŕčové žily je častokrát prvou voľbou pri otázke, čo na kŕčové žily, keď sa na nohách objavia nepríjemné, mnohokrát aj bolestivé cestičky vystúpených žíl. V niektorých prípadoch sa jedná o najmä o estetický problém, no často sa kŕčové žily môžu rozvíjať aj do vážnejších zdravotných komplikácií, ktoré je potrebné riešiť. Za vznikom kŕčových žíl môžu byť rôzne príčiny. Čo ich spôsobuje a ako zabrániť ich rozširovaniu? Odpovede nájdete v nasledovnom článku, kde vám zároveň poradíme, čo je dobré na kŕčové žily a prečo by ste mali v prípade bolestivých a ťažkých nôh navštíviť lekára. 

 krcove zily 1 Medium

OBSAH:

  1. Ako a prečo vznikajú kŕčové žily?
  2. Príznaky kŕčových žíl
  3. Čo je dobré na kŕčové žily a zmiernenie ich príznakov?
  4. Zázračný liek na kŕčové žily zatiaľ neexistuje
  5. Kedy už gél na kŕčové žily nestačí a treba navštíviť lekára?
  6. Ako zmiznú kŕčové žily?

Ako a prečo vznikajú kŕčové žily? 

Kŕčové žily sú spôsobené oslabením žilových chlopní, zvýšením tlaku v žilách a následným stenšením žilových stien. Poškodený cievny systém nie je schopný odvádzať krv spätne k srdcu a tá sa hromadí v žilách. Žily sa rozťahujú, deformujú a spôsobujú bolestivé a nepekné mapy, najčastejšie na nohách. Dôvody vzniku kŕčových žíl sú rôzne. Najčastejšími príčinami rozvoja ochorenia sú nasledovné:

  • Genetika a dedičnosť – zohráva značnú úlohu vzhľadom k vzniku kŕčových žíl. Preukázaný vplyv genetickej predispozície na získanie ochorenia bol sledovaný u veľkého množstva pacientov, ktorým sa objavili kŕčové žily. 
  • Nadváha – výrazne zaťažuje cievny systém, nakoľko je na žily vytváraný nadmerný tlak vedúci k ich deformácii a oslabovaniu. 
  • Tehotenstvoznámy rizikový faktor vplývajúci na vývoj kŕčových žíl je obdobie gravidity. Okrem hormonálnych zmien prichádza často aj k nárastu telesnej váhy, nadmernému tlaku na spodnú časť tela a zvýšeniu objemu krvi v tele. Všetky tieto faktory môžu byť pre rozvoj alebo zhoršenie stavu kŕčových žíl rizikové.
  • Hormonálne zmeny – sú častým dôvodom rozšírenia kŕčových žíl, najmä u žien, nakoľko sú na hormonálne zmeny náchylnejšie. Pacientkam, ktoré trpia problémami s cievnym systémom, sa neodporúča ani užívanie hormonálnej antikoncepcie. 
  • Dlhé sedenie alebo státie – môžu výrazne ovplyvniť nielen vznik ale aj zhoršenie ťažkostí s kŕčovými žilami. Ani jedna z týchto možností sa jednoducho s kŕčovými žilami nekamaráti a ľudia so sedavým zamestnaním, alebo naopak, tí ktorí musia stáť dlhé hodiny, majú k rozvoju ochorenia bližšie. 
  • Životný štýl – je jeden z ďalších faktorov, ktorý sa môže skrývať za problémami s kŕčovými žilami. U žien bývajú príčinou ich vzniku topánky na vysokých opätkoch. Ovplyvniť prietok krvi však dokáže aj príliš tesné oblečenie, nezdravé stravovacie návyky a fajčenie. 

krcove zily 2 Medium 

Príznaky kŕčových žíl  

Medzi hlavné príznaky, ktoré signalizujú ochorenie cievneho systému patria:

  • červené metličkové žilky na dolných končatinách,
  • presvitajúce, vypuklé žily na nohách,
  • pocit ťažkých, bolestivých nôh,
  • opuch nôh v lýtkach a členkoch,
  • kŕče v nohách,
  • svrbenie v oblasti žíl. 

Čo je dobré na kŕčové žily a zmiernenie ich príznakov? 

Ak sa aj u vás objavili kŕčové žily alebo príznaky, ktoré sú pre ochorenie typické, nezúfajte. Nepríjemné pocity spojené s ochorením žilového systému a taktiež samotné presvitajúce vetvičky sa dajú zmierňovať rôznymi spôsobmi. Čo na kŕčové žily zaberá najviac? 

Dodržiavanie preventívnych opatrení 

Zmena životného štýlu a dodržiavanie preventívnych opatrení dokážu zabrániť zhoršeniu ochorenia a vzniku závažnejších komplikácií, čo potvrdzuje napríklad aj výskum rizikových faktorov ochorenia a možností na ich ovplyvnenie. Aké preventívne opatrenia dodržiavať?

  • noste kompresívne pančuchy,  
  • v prípade, že dlho sedíte, prejdite sa pravidelne každú hodinu,
  • vykladajte si nohy do vyvýšenej polohy vždy, keď je to možné,
  • naučte sa a praktizujte žilovú gymnastiku,
  • vykonávajte nenárazový šport, napr. plávanie a bicyklovanie,
  • udržujte zdravú životosprávu, jedzte potraviny bohaté na vlákninu a draslík

 

DOKTOR EDO RADÍ: Zaraďte do svojho jedálnička pohánku a paradajky, nakoľko sú bohaté na rutín, ktorý má pozitívny vplyv na pružnosť ciev. 

krcove zily 5 Medium

 

Voľnopredajné lieky na kŕčové žily 

Na zmiernenie príznakov už existujúcich kŕčových žíl a zabránenie ich rozvoja do horších štádií, sa všeobecne odporúča užívanie liekov nazývaných venofarmaká. Niektoré z nich sú síce viazané na lekársky predpis, avšak na trhu je dostupných aj mnoho liečiv spadajúcich pod kategóriu výživových doplnkov s podobným zložením. Tieto prípravky zlepšujú prietok krvi v žilách, posilňujú žilové steny, pôsobia protizápalovo, znižujú opuchy a pocit ťažkých nôh

Používajte masť na kŕčové žily 

Veľmi účinnou pomocou pri ťažkostiach s kŕčovými žilami je gél alebo masť na kŕčové žily. Ak patríte aj vy do skupiny ľudí, ktorých trápi toto ochorenie, nemali by vo vašej lekárničke chýbať. Najmä v letnom období, kedy sú vplyvom tepla nepríjemné pocity spôsobené kŕčovými žilami znásobené, vám poskytnú potrebnú úľavu. Masť, krém alebo gél na kŕčové žily sa líšia zložením účinných látok a konzistenciou. Vyberajte si tie, ktoré vám budú vyhovovať najviac. Podľa zloženia a účinnej látky dokážu tieto prípravky navreté žily mierne stiahnuť a odľahčiť opuchnuté a ťažké nohy. Navyše, niektoré z nich majú aj protizápalové účinky.

Babské recepty na kŕčové žily 

S problémom s kŕčovými žilami vám môžu pomôcť aj overené domáce recepty. Jedným zo známych pomocníkov je jablčný ocot, ktorý sa dá aplikovať dvomi spôsobmi. Buď ráno vypijete pohár vody s 2 lyžičkami octu, ktorý môžete pokojne dochutiť medom, alebo jablčný ocot pridáte k telovému krému. Pripraviť si môžete aj obklady napríklad z teplých rozdrvených kapustových listov, nastrúhaného zemiaka alebo prevarenej cibule. Zaujímavý tip na účinný boj s kŕčovými žilami sú zelené nedozreté paradajky. Nakrájané na plátky si ich poukladajte na rozšírené žily a pripevnite elastickým obväzom. Paradajky nechajte pôsobiť tak dlho, pokým vám vzniknuté mravčenie v nohách nebude nepríjemné. Postup opakujte aj 3 krát denne, pričom už po dvoch týždňoch by ste mali pozorovať zlepšenie stavu vašich kŕčových žíl. 

 

krcove zily 7 Medium

 

Zázračný liek na kŕčové žily zatiaľ neexistuje 

Žiaden zázračný liek, ktorý by zničil kŕčové žily doposiaľ vyvinutý nebol. Môžete si však pomôcť zmierňovať ich prejavy a zároveň zabrániť ich rozvinutiu pomocou vyššie uvedených spôsobov, napríklad aj rôznymi účinnými masťami a gélmi na kŕčové žily. Isté štúdie preukazujú, že pagaštan konský môže byť v boji s kŕčovými žilami rovnako účinný, ako nosenie kompresných pančúch. Kvalitný gél z pagaštana preto určite stojí za vyskúšanie.

DOKTOR EDO RADÍ: Sledujte recenzie na najlepší krém na kŕčové žily. Pomôžu vám nájsť správnu overenú voľbu. 

Kedy už gél na kŕčové žily nestačí a treba navštíviť lekára? 

Povrchové kŕčové žily ešte nemusia zo zdravotného hľadiska znamenať nič nebezpečné a mnohokrát sú najmä estetickým problémom. V každom prípade sa však odporúča navštíviť aspoň obvodného lekára, ktorý vám poradí s liečbou, prípadne odporúči návštevu odborníka – angiológa. Ten pomocou ultrazvukového vyšetrenia zhodnotí stav vašich ciev a zistí, či nie je poškodený aj vnútrožilový systém, ktorý je potrebné riešiť operáciou. Lekára určite navštívte, ak sú žily a samotné nohy bolestivé alebo cítite, že bolia viac ako predtým. Včasnou a vhodnou liečbou sa môžete vyhnúť zdravotným komplikáciám, resp. najhorším stavom tohto ochorenia akými sú zápaly žíl, trombóza a vred predkolenia

 

krcove zily 3 Medium

Ako zmiznú kŕčové žily? 

Dá sa povedať, že kŕčové žily sú boj na celý život a zbaviť sa ich úplne, najmä pri genetickej predispozícii, je veľmi náročné. Liečba spočíva najmä v dodržiavaní preventívnych opatrení a eliminovaní príznakov ochorenia. Samozrejme, že existuje aj riešenie na to, ako zmiznú kŕčové žily, ktoré sa vám práve rozšírili. Neznamená to ale, že sa problém nebude opakovať. Jedná sa o rôzne druhy operácií, ktoré musia byť indikované cievnym lekárom. Okrem klasickej chirurgickej operácie sú v novodobej medicíne dostupné aj zákroky vykonávané laserom, rádiofrekvenciou, sklerotizačnou tekutinou, a pod. Tieto zákroky patria mnohokrát medzi jednodňové chirurgické ošetrenia a ich veľkou výhodou je krátka rekonvalescencia.

Každý, kto sa s týmto zdravotným problémom stretol vie, že kŕčové žily dokážu život znepríjemniť. S uvedenými informáciami a poskytnutými radami už viete, čo je dobré na kŕčové žily, a ako vám môžu krém na kŕčové žily či voľnopredajné lieky na kŕčové žily pomôcť. Nezabúdajte však, že dôležité k liečbe ochorenia cievneho systému je dodržiavanie preventívnych opatrení, vďaka ktorým udržíte svoje žily pod kontrolou.   

 

 KÚPIŤ KRÉM NA KŔČOVÉ ŽILY

 

 

ZDROJE:

https://www.veindirectory.org/magazine/article/education/varicose-veins-its-in-the-genes

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35074521/

VMED_1_2022_final – Stvrtinova.pdf (solen.sk)

https://www.nccih.nih.gov/health/horse-chestnut