Vážení zákazníci. Radi by sme Vás informovali, že z dôvodu čerpania dovolenky od 24. júla 2024 do 28. júla 2024 budú Vaše objednávky a dotazy vybavované až 29. júla 2024. Za pochopenie ďakujeme. Tím EDENPharma 

Ako vybrať najlepšie sérum na pleť?

Kvalitné pleťové sérum patrí v súčasnej dobe medzi kozmetické produkty, ktoré by nemali chýbať v kúpeľni žiadnej ženy, ktorá chce svojej pleti poskytnúť správnu starostlivosť. V posledných rokoch sa pleťové kozmetické séra na farmaceutickej báze osvedčili aj vo farmácii pri rôznych neinvazívnych procedúrach. Ak ste ešte neobjavili tento typ kozmetických výrobkov, prinášame vám niekoľko informácií o tom, prečo by ste mali sérum na pleť vyskúšať aj vy.

Ako vybrať najlepšie sérum na pleť, ako ho používať a mnoho ďalších tipov, súvisiacich s jeho benefitmi, sa dozviete v nasledovných riadkoch. 

OBSAH:

  1. Sérum na pleť. Čo to je a v čom sa líši od pleťového krému?
  2. Pleťové sérum a jeho použitie
  3. Najlepšie sérum na pleť podľa typu pleti
  4. Sérum na pleť s kyselinou hyalurónovou
  5. Najlepšie sérum na pleť podľa jeho účinkov

 

close-up-smiley-woman-holding-serum

 

Sérum na pleť. Čo to je a v čom sa líši od pleťového krému?

Sérum na pleť je typ kozmetického prípravku, ktorý má v porovnaní s inými bežnými produktmi ľahšiu konzistenciu. Navyše je vyrobený tak, že aktívne zložky sú v ňom obsiahnuté vo vysokej koncentrácii. Vďaka týmto faktom je pleťové sérum považované za najkoncentrovanejší kozmetický produkt, ktorý dokáže do pleti prenikať rýchlo a do hĺbky, čím sa jeho zložky vstrebávajú omnoho účinnejšie. Okrem uvedených rozdielov v konzistencii a koncentrácii aktívnych látok, sa pleťové sérum líši od krému najmä v tom, aké má účinky na pleť. Zatiaľ čo krémy na pleť pôsobia skôr v jej povrchových vrstvách a majú za úlohu vytvoriť akúsi bariéru a uzatvárať vlhkosť v pokožke, sérum na pleť pôsobí v jej hĺbke, kde sú účinky efektívnejšie.  

 

Pleťové sérum a jeho použitie

Základom pri používaní pleťového séra je aplikovať ho vždy na dokonale odlíčenú a vyčistenú pleť. Podobne ako krémy, aj sérum na pleť sa používa bežne na tvár, krk a dekolt, zväčša dvakrát denne, a to ráno a večer. Po jeho použití by ste nemali vynechať ani denný alebo nočný krém, avšak s dostatočným časovým odstupom. Sérum na pleť je väčšinou zabalené v malých sklenených fľaštičkách s dávkovačom alebo praktickým kvapkadlom. V porovnaní s krémom na tvár je pri aplikácii postačujúce nanesenie malého množstva séra na pleť. Vďaka jeho ľahkej konzistencii ho dostanete do hĺbky pokožky jemným poklepkávaním, prípadne masírovaním krúživými pohybmi. Aplikácia pleťového séra nie je ničím náročná. Pre správne účinky je však dôležité dodržiavať pravidelnosť v jeho nanášaní a pri každom jednotlivom produkte sa riadiť odporúčaniami na použitie pleťového séra od výrobcu.

DOKTOR EDO RADÍ: Aby ste predišli nežiaducim reakciám na nové sérum na pleť, pred jeho prvým použitím vyskúšajte citlivosť vašej pokožky na vnútornej strane zápästia alebo v lakťovej jamke, kde je pokožka rovnako citlivá ako na tvári.

Najlepšie sérum na pleť podľa typu pleti

Jednotlivé zložky pleťového séra sú v ňom obsiahnuté okrem iného aj v závislosti od toho, na aký typ pleti je sérum určené a aké účinky by malo dosiahnuť. Sérum na mastnú pleť bude mať logicky iné zloženie, ako sérum na suchú pleť. Aby ste si vybrali najlepšie sérum na pleť pre vašu pokožku, musíte poznať jej typ

Sérum na suchú pleť 

Problémy so suchou pleťou vám môže pomôcť vyriešiť práve používanie vhodného pleťového séra. Sérum na suchú pleť by malo obsahovať správny pomer hydratačných a zvlhčujúcich zložiek, ktoré dokážu pri pravidelnej aplikácii zvlhčovať pleť do hĺbky a udržiavať v nej dostatočnú hladinu vlhkosti. 

serum pletove pokozka 7 Medium

Sérum na mastnú pleť

Sérum na mastnú pleť by malo mať v prvom rade veľmi ľahkú konzistenciu. Pre výber vhodného séra na mastnú pleť sa zamerajte najmä na prípravky, ktoré pomáhajú regulovať tvorbu kožného mazu. Najlepšie sérum na pleť, ktorá má sklony k nadmernému masteniu, by malo obsahovať napríklad niacinamid, retinoidy, kyselinu azelaovú a pod. 

serum pletove pokozka 8 Medium

 

Sérum na aknóznu pleť

Výber séra na aknóznu pokožku sa približuje tomu, ktoré je určené na mastnú pleť. Okrem vyššie uvedených zložiek sú podstatné aj tie, ktoré majú protizápalové a antibakteriálne účinky. Výborné skúsenosti sú v tomto prípade s produktmi obsahujúcimi tea tree olej alebo kyselinu salicylovú. Účinnosť pleťového séra a masky obsahujúcich kyselinu salicylovú a lipohydroxykyselinu sa preukázala pri liečbe akné aj nedávno vykonanou štúdiou.

serum pletove pokozka 9 Medium

Najlepšie sérum na pleť podľa jeho účinkov

Podľa jednotlivých zložiek, ich pomeru a koncentrácie v sérach na pleť si môžete vyberať presne také, ktoré bude pre vašu pleť najlepšie. Hoci tento výber úzko súvisí aj s vyššie spomínaným typom pleti, potreby vašej pokožky sa môžu meniť vplyvom rôznych faktorov, akými sú okolité prostredie, ročné obdobie alebo vek. Preto je potrebné vopred si určiť, čo od pleťového séra očakávate a podľa toho si sérum vyberať. 

 

Hydratačné sérum na pleť 

Ak potrebujete, aby bola vaša pokožka dostatočne hydratovaná, zamerajte sa na hydratačné pleťové sérum. Účinnými látkami sú v tomto prípade napríklad glycerín a ceramidy, ktoré dokážu znižovať stratu vlhosti, zvlhčovať a zmäkčovať pleť. Preukázanou vysoko účinnou hydratačnou zložkou pleťových sér je kyselina hyalurónová, ktorá poskytuje dokonalú hydratáciu pokožky. Dokazuje to aj hodnotenie účinnosti séra na pleť s jej obsahom. 

Upokojujúce sérum na pleť 

Upokojujúce sérum na pleť by ste mali vyhľadávať v prípade, že vaša pokožka je náchylná k podráždeniu. Najlepšie sérum na podráždenú pleť často obsahuje aloe vera, panthenol, extrakt z harmančeka a mnohé iné zložky. Ich úlohou je pokožku upokojiť, zmierniť jej začervenanie a podráždenie a zastaviť zápalové procesy. Pri pravidelnom používaní sa im to vďaka hĺbkovému prenikaniu pleťového séra do pokožky aj darí. 

Antioxidačné sérum na pleť 

Antioxidačné sérum na pleť dokáže chrániť vašu pleť pred voľnými radikálmi a rôznymi vplyvmi, ktoré majú za následok predčasné starnutie pokožky. Sú nimi najmä stres, UV žiarenie, životný štýl a rýchly spôsob života. Najčastejšie používané zložky v týchto sérach sú napríklad vitamín C, retinol alebo zelený čaj. Častou a dôležitou zložkou v rôznych kozmetických výrobkoch je vitamín E, ktorý je do nich pridávaný najmä pre jeho antioxidačné účinky, čo platí aj v prípade pleťových sér.

Regeneračné sérum na pleť 

Pleťové séra označené ako regeneračné sú vyrobené tak, aby dokázali obnoviť a revitalizovať pokožku. Ich výsledkom je rozžiarená, posilnená a spevnená pleť. Nápomocnými sú v zložení najmä peptidy a retinoidy podporujúce obnovu kožných buniek a zlepšenie pružnosti pokožky. Ďalej sú to vitamín C, ktorý zlepšuje jas pleti a redukuje pigmentové škvrny, kyselina hyalurónová ako hydratačná a spevňujúca zložka a rôzne rastlinné oleje. 

serum pletove pokozka 4 Medium

 

Sérum na pleť s kyselinou hyalurónovou aj pre zrelú pleť

Kyselina hyalurónová patrí medzi jednu z najčastejších zložiek pleťových sér. Prečo tomu tak je? To, že má vynikajúce hydratačné vlastnosti, sme už spomenuli. Okrem toho však sérum na pleť s kyselinou hyalurńovou a jeho pravidelné používanie prinášajú mnoho iných benefitov pre vašu pokožku, a tými sú:

  • zjemnenie pleti a zlepšenie jej textúry,
  • vyhladenie jemných vrások a redukcia ich viditeľnosti,
  • podpora tvorby kolagénu a tým zlepšenie pružnosti a pevnosti pleti,
  • upokojujúce účinky.

Sérum na pleť s kyselinou hyalurónovou sa teda radí medzi jedny z najobľúbenejších produktov aj pre zrelú pokožku, ktorá potrebuje spevniť a jemne vyhladiť vrásky, pričom základ tvorí jej správna hydratácia. 

Zdravá a krásna pleť je snom azda všetkých žien, ale aj mužov, bez ohľadu na ich vek. Používanie pleťového séra vám vďaka jeho vysokej koncentrácii účinných látok a schopnosti prenikať do hlbších vrstiev pleti môže pomôcť riešiť rôzne problémy vašej pleti a zároveň zlepšiť jej celkový vzhľad. Stačí, ak sa zameriate na jeho vhodný výber vzhľadom k typu a stavu pokožky a zvolíte si to sérum na pleť, ktoré je pre vás najvhodnejšie. 

DOKTOR EDO RADÍ: Pre ešte väčšiu účinnosť si pri kúpe pleťového séra môžete zadovážiť aj ostatné prípravky na starostlivosť o pleť z danej rady výrobkov. 

 

 KÚPIŤ SÉRUM NA PLEŤ

 

ZDROJE:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1871512522000206 

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jocd.15746

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34176098/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4976416/