Vážení zákazníci. Radi by sme Vás informovali, že z dôvodu čerpania dovolenky od 24. júla 2024 do 28. júla 2024 budú Vaše objednávky a dotazy vybavované až 29. júla 2024. Za pochopenie ďakujeme. Tím EDENPharma 

Vysoký cholesterol: Aké hodnoty sú v norme a kedy spozornieť?

Vysoký cholesterol v krvi väčšinou neznačí nič dobré. Tento zdravotný problém sa v mnohých prípadoch vyskytuje bez príznakov a preto je potrebné hodnoty cholesterolu v krvi pravidelne sledovať. Pokiaľ aj vám z krvného obrazu u lekára vychádza, že sa hladina vášho cholesterolu vymyká z normy, je potrebné situáciu riešiť a začať ju znižovať. Čo znižuje cholesterol? Okrem liekov, ktoré vám predpíše v prípade potreby lekár, je vhodné zvoliť aj iné opatrenia. Sú nimi napríklad diéta na vysoký cholesterol, ale aj výživové doplnky podporujúce normálnu hladinu cholesterolu. V akých hodnotách je cholesterol vysoký, čo ho spôsobuje a prečo by ste mali dávať pozor na dodržanie jeho hladiny v norme? To, a mnoho ďalších informácií, sa dozviete v tomto článku.     

OBSAH:

  1. Správna norma cholesterolu 
  2. Vysoké hodnoty cholesterolu u mužov
  3. Zvýšený cholesterol u žien
  4. Zdravé hodnoty cholesterolu u detí
  5. Hlavné nástrahy vysokého cholesterolu
  6. Čo spôsobuje vysoký cholesterol?
  7. Čo znižuje cholesterol?
  8. Lieky na cholesterol
  9. Diéta na vysoký cholesterol
  10. Na aké recepty na vysoký cholesterol sa zamerať?

 

vysoky cholesterol ldl hdl 3 Medium

 

Aká je správna norma cholesterolu?

Cholesterol je látka podobná tuku, ktorá je prirodzenou súčasťou ľudského tela. Pre fungovanie tela je nevyhnutný, no mal by byť udržovaný v optimálnej hladine. Pri určovaní zdravej hladiny cholesterolu sú pritom sledované tzv. triglyceridy a dva druhy lipoproteínov, ktoré prenášajú cholesterol prostredníctvom krvného obehu. Sú to tzv. HDL (lipoproteíny s vysokou hustotou) a LDL (lipoproteíny s nízkou hustotou), ktoré sme vám priblížili v predchádzajúcom článku venovanom cholesterolu. Štandardne uznávané úrovne jednotlivých sledovaných lipoproteínov a triglyceridov v krvi, podľa ktorých sa určuje, či je celkový cholesterol v norme, sa pohybujú v nasledovných hodnotách.

Hladina triglyceridov nalačno: 

  • normálna hladina – menej ako 150 mg/dl,
  • mierna hypertriglyceridémia – 150 až 499 mg/dl,
  • stredne ťažká hypertriglyceridémia – 500 až 886 mg/dl,
  • ťažká hypertriglyceridémia – viac ako 886 mg/dl.

 

Hladina LDL:

  • optimálna hladina – menej ako 100 mg/dl,
  • mierne zvýšená hladina – 100 až 129 mg/dl,
  • hraničná až zvýšená hladina – 130 až 159 mg/dl,
  • vysoká hladina – 160 až 189 mg/dl,
  • veľmi vysoká hladiny – nad 190 mg/dl.

 

Hladina HDL:

  • nízka hladina – menej ako 40 mg/dl,
  • vysoká hladina – viac ako 60 mg/dl.

Pri hladine HDL cholesterolu je dôležité podotknúť, že riziková môže byť práve jeho nízka hladina, nakoľko sa považuje za “dobrý cholesterol”. 

Normy určujúce správnu hodnotu cholesterolu sa však mierne líšia vekom a pohlavím, pričom na ne vplývajú rôzne okolnosti. 

Vysoké hodnoty cholesterolu u mužov 

Optimálne hodnoty cholesterolu u mužov predstavujú v číslach prakticky to isté, čo vyššie spomenuté bežne udávané hodnoty. Najčastejšie sa u mužov so zvýšenou hladinou cholesterolu stretávame v súvislosti s vekom, nadváhou a väčšou dávkou stresových faktorov. 

Zvýšený cholesterol u žien 


Hlavným rozdielom pri určovaní vysokého cholesterolu u žien je hodnota HDL cholesterolu, ktorá by nemala byť nižšia ako 50 mg/dl. Hladina cholesterolu je špeciálne u žien ovplyvňovaná hormonálnymi zmenami. Riziko vysokého cholesterolu je spájané mnohokrát s obdobím menopauzy, kedy sú vek a výrazné hormonálne zmeny spoločnou príčinou jeho zvýšených hodnôt. Ohrozený sú aj ženy v období tehotenstva, počas ktorého môže cholesterol dočasne stúpnuť. 

Zdravé hodnoty cholesterolu u detí 


Norma pre správnu hladinu cholesterolu u detí sa od tej pre dospelých líši. Optimálne hodnoty, ktoré skúmala aj štúdia lipidov americkej akadémie pediatrie, by sa mali pohybovať v nasledovných číslach. 

 

Celkový cholesterol: 

  • optimálna hodnota – menej ako 170 mg/dl,
  • hraničná hodnota – 170-199 mg/dl,
  • vysoká hodnota – nad 120 mg/dl.

 

 

LDL cholesterol: 

  • optimálna hodnota – menej ako 110 mg/dl,
  • hraničná hodnota – 110 až 129 mg/dl,
  • vysoká hodnota – viac ako 130 mg/dl.

 

 

HDL cholesterol:

  • nízka hladina – menej ako 40 mg/dl,
  • optimálna hladina – viac ako 45 mg/dl.

 

Triglyceridy – ich zdravá hodnota sa u detí líši výraznejšie podľa veku.

Deti do 10 rokov: 

  • optimálna hodnota – menej ako 75 mg/dl,
  • hraničná hodnota – 75 až 99 mg/dl,
  • vysoká hodnota – viac ako 100 mg/dl.

 

Dospievajúci a deti vo veku 10 až 19 rokov:

  • optimálna hodnota – menej ako 90 mg/dl,
  • hraničná hodnota – 90 až 129 mg/dl,
  • vysoká hodnota – viac ako 130 mg/dl.

Hlavné nástrahy vysokého cholesterolu 


Dlhodobo zvýšený cholesterol môže spôsobovať rôzne zdravotné komplikácie týkajúce sa najmä cievneho a kardiovaskulárneho systému. Podľa komplexnej metaanalýzy rôznych štúdií boli vysoké sérové hladiny triglyceridov a LDL cholesterolu, a takisto nízke hladiny HDL cholesterolu, spojené so zvýšenou úmrtnosťou na kardiovaskulárne ochorenia. Vysoký cholesterol spôsobuje hromadenie tukových usadenín v tepnách, ktoré sa následne zužujú a upchávajú. Tento jav má za následok vznik ochorení a zdravotných komplikácií akými sú ateroskleróza, mŕtvica, infarkt myokardu, koronárne srdcové ochorenie a pod.

 

Čo spôsobuje vysoký cholesterol? 


Vysoký cholesterol je spôsobený rôznymi faktormi a častokrát aj ich kombináciou. Medzi najčastejšie príčiny, kedy hodnoty cholesterolu stúpajú, sa zaraďujú nasledovné:

 

  • Nevhodná strava – prehnané množstvo nasýtených a trans tukov, ktoré sa nachádzajú v spracovaných potravinách, margaríny, tučné mäso, palmový olej a potraviny s vysokým prirodzeným obsahom cholesterolu. 

 vysoky cholesterol ldl hdl 4 Medium

  • Nedostatok fyzickej aktivity – sedavý spôsob života a málo pohybu môžu viesť k zvyšovaniu nezdravého a znižovaniu zdravého cholesterolu. 

  • Nadváha – pokiaľ trpíte nadváhou, mali by ste zvýšiť pozornosť, pretože je to taktiež jeden z faktorov zodpovedných za vysokú hladinu cholesterolu v tele.

 

vysoky cholesterol ldl hdl 1 Medium

 

  • Genetika – predispozíciu na  vysoký cholesterol môžete “zdediť”. Ak je vo vašej rodinnej anamnéze výskyt vysokého cholesterolu alebo srdcových ochorení, riziko zvýšeného cholesterolu je omnoho vyššie.  

  • Životný štýl – fajčenie a nadmerná konzumácia alkoholu patria taktiež medzi časté príčiny zvýšeného cholesterolu a v kombinácii s vyššie spomenutými vás ľahko zaradia do skupiny ľudí trpiacich vysokým cholesterolom. 

  • Vek – aj keď to nie je úplným pravidlom, zvýšený cholesterol sa často týka práve ľudí vo vyššom veku, keďže jeho hladiny s pribúdajúcim vekom stúpajú.

 

DOKTOR EDO RADÍ: Ak máte genetickú predispozíciu na vysoký cholesterol, vyhýbajte sa spomenutým faktorom ovplyvňujúcim jeho zvýšenie. Zároveň si môžete k udržaniu normálnej hladiny cholesterolu pomôcť užívaním vhodných výživových doplnkov

Blog EdenPharma (5) Medium

 

 

 

 

Čo znižuje cholesterol? 


Lieky na vysoký cholesterol

Ak lekár po vyšetrení a výsledkoch z odberov vašej krvi usúdi, že je to potrebné, predpíše vám lieky na vysoký cholesterol. Na liečbu kardiovaskulárnych ochorení spojených s vysokým cholesterolom sa používajú prvotne zväčša tzv. statíny, ktorých účinky sú dlhodobo skúmané. Nakoľko tieto lieky nie každý toleruje a spájajú sa aj s možnými nežiaducimi účinkami, lekár vám môže predpísať aj niektoré zo skupiny liekov, ktoré bránia vstrebávaniu cholesterolu v čreve. Každopádne, všetky potrebné špecifiká posúdi váš ošetrujúci lekár. Znižovanie cholesterolu sa však dá dosiahnuť aj mnohými inými opatreniami. 

Na boj so zvýšeným cholesterolom vyskúšajte výživové doplnky 

Výživové doplnky sú skupina produktov, ktoré síce nepatria medzi lieky, no sú obľúbené na podporu liečby a zlepšenie fungovania telesných funkcií pri mnohých zdravotných ťažkostiach. Pri problémoch s vysokým cholesterolom môže byť nápomocný napríklad reduchol, ktorý podporuje normálnu hladinu cholesterolu a krvných lipidov a zároveň činnosť srdca. Výživovými doplnkami môžete doplniť aj množstvo omega-3 mastných kyselín, ktorých schopnosť zvýšiť hladinu HDL cholesterolu a znižovať hladinu triglyceridov bola potvrdená prehľadom terapií prevádzaných práve týmito zdravými tukmi. 

Diéta na vysoký cholesterol

Veľmi ľahkou a osvedčenou cestou na zníženie cholesterolu a udržanie jeho hladiny v norme je diéta na vysoký cholesterol. Čo znižuje cholesterol a aké potraviny by ste mali z jedálnička vynechať? Pri vysokom cholesterole je najdôležitejšie výrazne obmedziť, prípadne úplne vylúčiť zo stravy živočíšne tuky. Jedná sa najmä o tučné bravčové a hovädzie mäso, slaninu, masť, ale aj nadmerné množstvo syrov či mlieka a mliečnych výrobkov s vyšším obsahom tuku. Škodlivé sú aj rôzne sladké potraviny ako koláče, keksy, cukríky, sušienky a sladkosti obsahujúce transmastné kyseliny, a takisto slané pochutiny typu krekry, chipsy a pod. Pri diéte na vysoký cholesterol sa určite vyhnite aj vyprážaným jedlám, sladeným a energetickým nápojom. Naopak, odporúča sa konzumovať viac zdravých tukov a potravín, akými sú celozrnné výrobky, ovocie, zelenina, orechy a strukoviny. V prípade mliečnych výrobkov siahnite po tých so zníženým obsahom tuku, tučné mäso nahraďte chudým mäsom a rybami. 

Blog obrázky (1)

 

DOKTOR EDO RADÍ: Do jedálnička zaraďte suroviny s vysokým obsahom vlákniny, ktorá aktívne znižuje hladinu cholesterolu v krvi. 

Blog EdenPharma (5) Medium

Na aké recepty na vysoký cholesterol sa zamerať?

V prípade, že potrebujete znížiť hladinu cholesterolu, poradíme vám, aké recepty na vysoký cholesterol by mohli byť pre vás zaujímavé. V zásade platí, že by ste mali jedlá pripravovať šetrne, bez použitia veľkého množstva nezdravých tukov a z vyššie uvedených surovín. Inšpirovať sa môžete nasledovnými tipmi:

  • grilované kuracie prsia s dusenou ryžou a anglickou zeleninou, 
  • pečená alebo grilovaná ryba (makrela, losos) s batátovým pyré,
  • celozrnná ryža s grilovanou zeleninou,
  • zeleninový šalát so šošovicou a olivovým olejom,
  • quinoa s feta syrom, avokádom a mandľami. 

Vysoký cholesterol je určite stav, ktorý netreba brať na ľahkú váhu. Ak zistíte, že aj hodnoty toho vášho nie sú v norme, mali by ste sa zamerať na nápravu jedálnička a zároveň aj na zmenu životného štýlu. Boj s vysokým cholesterolom zahájte väčším množstvom pohybu a zdravými potravinami, na ktorých stojí diéta na vysoký cholesterol. Podporiť tento boj môžete aj formou výživových doplnkov. 

 

 KÚPIŤ DOPLNKY NA VYSOKÝ CHOLESTEROL

 

 

ZDROJE:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK542294/

https://publications.aap.org/pediatrics/article/122/1/198/73036/Lipid-Screening-and-Cardiovascular-Health-in?autologincheck=redirected

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9316578/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK602492/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3875260/